Bulgarii ne dau lecții de coronavirus: cu ce se ocupă informaticienii aflați în șomaj tehnic

de: Alexandru Puiu
01 04. 2020

Coronavirus este o pandemie globală care a înghețat foarte multe industrii și a trimis oameni în șomaj tehnic în mai multe colțuri ale lumii. Unii au învățat însă să se reprofileze rapid, mai ales în Bulgaria.

Conform tuturor analizelor economice, Bulgaria este cea mai săracă țară din Europa. Cu toate acestea, se pare se comportă mai bine pe timp de criză decât multe economii puternice din UE. De exemplu, foarte mulți informaticieni bulgari au fost plasați în șomaj tehnic. În loc să ia o pauză de orele în fața calculatorului, foarte mulți dintre aceștia au decis să creeze aplicații pentru spitale.

Informaticienii bulgari plasaţi în şomaj tehnic vor înzestra gratuit spitalele publice din ţară cu aplicaţii software. Acestea au ca scop îmbunătățirea procedurii de internare a pacienţilor diagnosticaţi cu noul coronavirus, salvându-şi în acelaşi timp locurile de muncă, au anunţat Guvernul şi directorii unor companii din Bulgaria, scrie Agerpres, citând AFP.

Ca referință, înaintea crizei economice provocate de Covid – 19, Bulgaria era renumită pentru activitatea de subcontractare a experților din IT. Aceștia generau atât de mulți bani într-o manieră legală, încât au ajuns să fie responsabili de 5% din PIB-ul țării. Cei mai mulți dintre ei sunt tineri absolvenți de facultate, cu salarii foarte generoase.

„Să ieşim din această criză cu un sistem de sănătate publică mult mai bine echipat”, a declarat în această săptămână Ilia Krastev, care reprezintă principala asociaţie ce grupează companii din sectorul digital, AIBEST. „Experţii noştri vor oferi Bulgariei 15.000 de ore de muncă”, a adăugat el.

În timp ce președintele țării de la noi se roagă de doctori să nu-și dea demisia în această perioadă dificilă, premierul bulgar este foarte încântat de modul în care se mișcă lucrurile. Această cooperare inedită a fost salutată de prim-ministrul Boiko Borisov, care s-a declarat „satisfăcut de acest ajutor reciproc între patrioţi adevăraţi”.

În tot acest set de circumstanțe, informaticienii bulgari vor să creeze un registru digital al persoanelor contaminate cu SARS-CoV-2 şi al paturilor disponibile din spitale, o platformă de eliberare de reţete medicale online şi să digitalizeze dosarele pacienţilor. Nu putem decât să sperăm că vor fi cât se poate de eficienți.